Lofoten

Lofoten – en Nordlandsperle

Lofoten er en gruppe øyer i Nordland, som består av Austvågøya, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya, Moskenesøya, Værøy og Røst. Denne øygruppen er kjent for den fantastiske naturen i de store uberørte landområdene, det rike dyrelivet og den unike kystlinjen som omringer alle øyene. Krystallklart vann og noen av verdens beste strender er bare noen av grunnene til at denne øygruppen i Nordland nå er verdenskjent. Lofoten er spesielt kjent for de mange rorbuene som finnes i de ulike fiskeværene rundt om på kysten. Mange av disse buene har nå fått et nytt formål og har blitt gjort om til overnattingssteder for de mange turistene som besøker Lofoten hvert år. Denne flotte øygruppen har noe for alle og tilbyr alt fra havørnsafari til museumsbesøk,

  • Noen av verdens beste strender finner du på Lofoten
  • Det krystallklare vannet er ideelt for både dykking og snorkling
  • En populær vinteraktivitet er surfing
  • Naturen på Lofoten er helt unik, og øygruppen er spesielt kjent for den opprevne kystlinjen.
  • Alternativene når det kommer til turløyper, er nærmest uendelige

Aktiviteter året rundt

Lofoten er et attraktivt reisemål uansett når på året du velger å reise dit. I tillegg til den fantastiske stemningen majestetisk natur skaper, er Lofoten unikt på den måten at tradisjoner fra gammelt av har fått ny mening. I stedet for å avskrive lofotfisket, har tradisjonen med å fange lofottorsken fått nytt liv gjennom turistnæringen, og er nå en selvskreven aktivitet når du først har tatt turen. Er du interessert i fugler, er det mulig å dra på en havørnsafari eller besøke fuglefjellene på Røst og Værøy. Lofoten er kjent for å være det nordligste punktet i verden der en kan surfe, og dette er overraskende nok en veldig populær vinteraktivitet. Velger du å besøke Lofoten på vinteren, vil du oppleve mørketiden, og det er store sjanser for å oppleve det berømte nordlyset.

På sommeren er det også utallige aktiviteter for alle og enhver. Om du er av den aktive typen, er det alltid populært med fjellturer og turstier, og disse kan benyttes både på egenhånd og med guide. Er du glad i havet, tilbys en rekke ulike aktiviteter i det krystallklare vannet. Her tilbys snorkling, dykking eller havrafting. I tillegg kan du ta deg en fisketur eller en ridetur langs den fantastiske kystlinjen. Det tilbys også leie av kajakk eller en flott båttur til Trollfjorden. Høysesongen finner sted mellom juni og august, og det strømmer til turister fra hele verden. Prisene i denne perioden vil være en smule høyere, men midnattssola vil sørge for at du kan strekke dagene enda litt lenger og få så mye som mulig ut av oppholdet.

Kulturliv og museer

I tillegg til utallige utendørsaktiviteter, har Lofoten også et rikt kulturliv innendørs med mye spennende å by på. På grunn av det helt unike landskapet og de utrolige lysforholdene, er det mange kunstnere som bosetter seg for en periode på denne øygruppen. Dette har resultert i mange gallerier og kunstutstillinger rundt omkring på øyene. Her finnes alt fra billedkunst til skulpturer, og det er som regel mulig å kjøpe med seg kunst hjem. Lofoten har også en egen kunstbiennale, og har tiltrukket kunstnere fra hele verden siden 1999. Galleriene i Svolvær og i Storvågan er to av de mest populære, og i Henningsvær finner du flotte eksempler på kunsthåndverk, små hyggelige butikker og flotte eksempler på den rike kystkulturen stedet er kjent for.

Er du kulturinteressert og liker å gå på museum, har Lofoten dette tilbudet også. Etter utgravingen mellom 1986 og 1989 ble det funnet en hel del vikinggjenstander, som i dag er del av en levende utstilling på Borg i Lofoten. Her blir alle sanser invitert til å være med på opplevelsen, og det er mulig å smake, lukte og føle på ting som en del av utstillingen. Lofoten har også Norges største utstilling av krigsartefakter fra andre verdenskrig på Lofoten Krigsminne Museum. Dette museet skiller seg også fra andre museer ved at det virkelig har fanget tidsepokens stemning mellom uniformene og gjenstandene. Et annet museum som bør besøkes, er Lofoten tørrfiskmuseum. Her kan du følge den spennende prosessen med å fremstille delikatessen.

Lett tilgjengelig for alle

Lofoten er uansett hvordan en prøver å vri eller vende på det, definitivt verdt et besøk. Denne innholdsrike øygruppen har så mye å by på at det alltid er noe interessant å finne på. Det er også et stort pluss at det er mulig å komme seg til Lofoten med bil, fly, ferge, hurtigbåt eller hurtigrute. E10 forbinder Lofoten med fastlandet via Lofast, men om du kommer via E6 fra sør er du avhengig av ferge. Det er småflyplass i Svolvær, Røst og på Leknes, der det daglig kommer inn fly fra Bodø. Det er altså veldig enkelt å komme seg til Norges egen drømmedestinasjon i Nordland, både for norske og internasjonale turister som har fått øynene opp for denne perlen i nord.

2 thoughts on “Lofoten – en Nordlandsperle”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *