Erfaring

Oppleve i Nord-Norge

Fem ting du må oppleve i Nord-Norge

Ønsker du å oppleve midnattssol eller nordlys, dra på hvalsafari eller sykle i naturskjønne omgivelser? Vil du kanskje besøke Senjatrollet eller prøve fiskelykken på noen av verdens beste fiskeplasser? Da har du kommet til rett sted. Nord-Norge kan by på opplevelser for de fleste. Uavhengig av hvilket element du ønsker å bevege deg i, om du trives på vannet eller på landjorda, om du vil iaktta eller delta aktivt. Nord-Norge som turistmål ønsker deg velkommen, godt hjulpet av den norske Allemannsretten.

Allemannsretten gir mange rettigheter og noen plikter. Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Du kan sette opp telt og overnatte, men ikke nærmere enn 150 meter fra nærmeste bebodde bolig eller hytte. Du kan plukke sopp, blomster og bær, men med måte. På samme vis kan du fiske i både ferskvann og saltvann. Du har ansvaret for å ta med deg ditt eget avfall og følge regler om blant annet bål og båndtvang.

1. Opplev Midnattssol eller nordlys

På Senja og i Midt-Troms kan du se Midnattssol om sommeren. Midnattssol er et fenomen som skaper magisk sommerstemning. Solen går aldri ned, men himmelen males i stedet i flotte nyanser av gult, rødt og oransje. Det er som en evigvarende solnedgang. Midnattssol innebærer at solen ved sin laveste posisjon i løpet av et døgn ikke går under horisonten, og derfor er synlig i 24 timer, dersom været tillater det. De områdene som har midnattssol om sommeren, har mørketid om vinteren.

Nordlys er et fenomen som skaper eventyrlig vinterstemning. Dansende lys kommer til syne på himmelen i varierende form og styrke, med et fargespekter som strekker seg fra mørkeblått, til gult, grønt, rødt og oransje. Det trenger ikke å være kaldt eller mørkt for at det skal være nordlys, men vi er avhengig av klarvær og mørke for å kunne se det. Det finnes nettsider og apper som gjør det mulig å følge med på når det blir nordlys.

2. Dra på hvalsafari

Hvalsafari er en opplevelse som tilbys fra blant annet Senja. Sesongen varer fra november til begynnelsen av februar. På hvalsafari er det mulighet for å se knølhval og spekkhoggere. Disse har fulgt store sildestimer inn i fjordene. Å se hoppende dyr ute i naturen kan være fantastisk, og skulle du være så heldig at du får et bilde av en halefinne, kan du bidra til forskning. Halefinnen er hvalenes unike identifikasjonsmerke, slik som fingeravtrykk hos oss mennesker.

Knølhvalen jakter på sildestimer. Dersom silda er godt nede i dypet, går knølhvalen ned og forsyner seg. Den spiser gjerne flere hundre sild om gangen. Hvis silda er på grunnere vann eller mer spredt, tar knølhvalen sats fra dypet og hopper med åpen munn. Spekkhoggeren jakter i flokk med andre spekkhoggere. De sirkler inn sildestimen og går inn og spiser en om gangen mens de andre holder vakt. Spekkhoggere bruker ofte kraftige slag med halen for å slå silda bevisstløs.

3. Sykle i naturskjønne omgivelser

Senjas bratte ytterkyst oppleves best på sykkel. De siste årene er det bygget veier og tunneler, som har økt framkommeligheten på øya betraktelig. Nå er det mulig å sykle Senja rundt og oppleve storslått natur og norske kystbygder. På veien er det utsiktspunkter, som er perfekte for feriebildene. Terrenget følger for det meste kystlinjen og er relativt slakt, men for å komme deg helt rundt må du påregne noen raske fergeturer. Hva med å ta deg en firedagers rundtur?

På en firedagers rundtur får du se en av Norges mest dramatiske kyststrekninger. Denne sykkelturen har fire dagsetapper fra Tromsø sørover Senja og tilbake. Du kan sykle på egenhånd eller kontakte en arrangør og bestille en turpakke. Hver etappe er på rundt 50 km og tar deg fra by til hav til skog. Du får se både den frodige grønne innsiden og den bitre grå utsiden av øya. Du besøker blant annet fiskeværene Sommarøy og Mefjordvær.

4. Besøk Senjatrollet

Senjatrollet er en av Nord-Norges største turistattraksjoner. Dette er ikke et naturfenomen, men et menneskeskapt troll, som er bygget etter et gammelt sagn på Senja om et troll som ble sett både til lands og til vanns. Senjatrollet har selskap av trollkjerringa og de har faktisk blitt viet av en ekte prest! Senjatrollet er registrert i Guinness Rekordbok som verdens største troll med en høyde på 17,96 meter i sittende stilling og en vekt på 125 000 kg.

5. Prøv fiskelykken

Senja og området rundt er de fleste ivrige fiskeres paradis. Her er det mulig å fange storfisk du kan skryte av til venner og bekjente. Noen av de beste fiskeplassene for kveite og torsk finnes i dette området. Spesielt kveitefisket har blitt spesielt godt de siste årene, noe som skyldes at reketråling har blitt forbudt og kveitebestanden fikk vokse seg stor. Andre fiskesorter som finnes er sei, hyse, brosme, laks og steinbit. Du når gode fiskeplasser fra land og fra båt.

2 thoughts on “Oppleve i Nord-Norge”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *