Kultur

Skaland

En destinasjon flere bør få øynene opp for!

Nordvest på Senja finner du Skaland, et tettsted i Berg Kommune i Troms fylke. Denne lille bygda som har rundt 200 innbyggere ligger tett opptil Bergsfjorden. Bygda er omgitt av høye fjell og frodig natur, noe som for enhver gjør dette en destinasjon man definitivt ønsker å besøke. Selv om bygda i seg selv er liten er den svært innholdsrik, og det finnes en hel rekke aktiviteter og naturopplevelser man kan begi seg ut på.

Navnet Skaland kommer fra det norrøne Skagaland, som igjen stammer fra Skagi som betyr «odde» eller «noe som stikker fram» Det er jo passende med tanke på at dette tettstedet virkelig er en liten odde som stikker fram mellom majestetiske fjell. Da begge veiforbindelsene fra fastlandet og fra Finnsnes inn til Skaland er klassifisert som Nasjonal turistveg garanterer både turen til og oppholdet en opplevelse og natur man definitivt ikke vil gå glipp av.

Skaland Grafittverk.

Skaland Grafittverk har siden 1932 hentet ut grafitt fra fjellene rundt om Skaland. Disse fjellene inneholder noen av verdens største grafittdepot, og det er anslått at det ikke kommer til å gå tomt på flere generasjoner. Grafitten på Skaland regnes også som den reneste i verden. Grafitt er et mineral med svart farge. Det brukes hyppig i metallindustri til støpeformer for å forme smeltet metall da det tåler svært høye temperaturer. I tillegg brukes det blant annet som smøremiddel i blyanter.

Det aller mest relevante bruksområdet i dag er den ekstreme økningen i produksjonen av el-biler som krever bruk av grafitt. Dette har ført til en oppdrift i gruvedriften på Skaland, og Skaland Grafittverk er stadig på utkikk etter nye ansatte. Skaland Grafittverk har i mange år gitt bygdas befolkning arbeid og har bidratt til vekst i det lille samfunnet nordvest på Senja. I stor grad har befolkningen på Skaland livnært seg av gruvedriften i området.

Turisme på Skaland

Skaland er en flott destinasjon uansett når på året man velger å dra. På sommeren kan man oppleve den fantastiske midnattssolen mens man nyter en flott fjelltur, og på vinteren kan man jakte på det fine nordlyset. Den voksende reiselivsnæringen og turismen på Skaland har ført til at det finnes utallige aktiviteter man kan delta på. Det finnes aktiviteter for både store og små, og Skaland har til og med sitt eget troll.

Senjatrollet finner man i hulder- og trollparken som er åpen alle dager fra mai til september. Her er det også underholdning i form av et trollshow to ganger om dagen, og en kafè som serverer deilig mat og drikke. Velger man å dra med familien eller jobben på en teambuilding-tur har Skaland tilrettelagt for dette også. På Senja matstudio får man matkurs og naturopplevelser som skal styrke relasjonene mellom menneskene som er med.

Naturopplevelser og kultur.

Det finnes også utallige fotturer og fjellopplevelser, og Husfjellet ligger i umiddelbar nærhet til Skaland. Stien er lettgått og passer for de fleste aldre, selv om terrenget er variert. Stien er svært lett tilgjengelig, og den starter rett ved Skaland kirke hvor det er tilrettelagt for parkering. På vei oppover fjellet er det luftig, og stien er tydelig slik at turen oppleves som veldig trygg. På toppen får du oppleve en fantastisk utsikt utover Steinfjorden, Okshornan og Ersfjorden.

Med tanke på den rike historien med gruvedrift på Skaland har det blitt stiftet en gruppe som jobber for å fremme et museum på Skaland. Bergverksmuseets Venner er navnet på denne gruppen og de jobber for å fremme Senja Geologi- og industrisenter. Dette er et relativt nytt prosjekt, men det er vedtatt og arbeidet har allerede begynt. Dette er nok et eksempel på hvordan turistnæringen på Skaland er i ferd med å ta form, og det blir en veldig spennende fremtidig attraksjon.

Hvordan kommer man seg til Skaland?

Det er som tidligere nevnt to ulike veiforbindelser fra Skaland. Man kan kjøre Fylkesvei 862 via Mefjordbotn og Senjahopen til Gisundet som fører til Fylkesvei 861 via Gibostad og ender opp i Silsand. Fylkesvei 862 kan man også kjøre sørøstover og ende opp samme sted. Om man ankommer med fly kan man enten lande på Bardufoss, Tromsø eller Evenes, herfra må man ta flybuss til Finnsnes og taxi mellom Finnsnes og Skaland. Det går også an å ta hurtigruta til Finnsnes.

Det er på tide å få øynene opp for Skaland.

Skaland er en bygd i sterk utvikling, og som resten av Senja er turismen stadig under utvikling. Høysesongen er mellom mai og august, slik som de fleste andre stedene nord i landet. Selv om Skaland ikke er den mest velkjente destinasjonen i Nord-Norge, er det definitivt et sted man ikke burde overse neste gang man bestemmer seg for å ta en ferietur. Skaland er et familievennlig sted med mye å tilby, og naturen er helt unik.

1 thought on “Skaland”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *