Vesterålen

Vakre Vesterålen

Vesterålen er et øydistrikt nord i Nordland. Vesterålen ligger like nord for vakre Lofoten, og har et areal på til sammen 2511 kvadratkilometer. Vesterålen ligger omlag 200 km fra polarsirkelen. Funn viser at Vesterålen var bebodd allerede omlag 5000 år f.kr. Per 2016 hadde Vesterålen et innbyggertall på 30 437. Bosetningen i Vesterålen er spredt i hovedsak langs strandflaten. I 2015 bodde 63 prosent av befolkningen i tettsteder, dette tallet var 71 prosent i hele fylket.

Fra 1950 fram til 2018 har befolkningsveksten på de fleste plasser i øydistriktet Vesterålen falt. Kommunene som har falt er Bø med omlag 4500 innbyggere, Andøya med omlag 1700 innbyggere og Hadsel med omlag 1600. Sortland er den eneste plassen som har fått flere innbyggere. I Øksnes har innbyggertallet holdt seg stabilt. Når det gjelder politikk, fikk Senterpartiet høyest oppslutning i 2017, tett etterfulgt av Arbeiderpartiet. Partiet med lavest oppslutning var blant annet miljøpartiet De Grønne.

Kommuner

Vesterålen består av totalt fem kommuner. Disse kommunene er Andøya, Bø, Hadsel, Sortland og Øksnes. Geografisk sett, så omfatter Vesterålen Langøya, Andøya, Hadseløya, den vestlige delen av Hinnøya, den nordlige delen av Austvågøya og mange andre små øyer. Andøya har et innbyggertall på ca. 4993, Bø på 2642, Hadsel på ca. 8112, Sortland på omlag 10 129 og Øksnes på omlag 4562. De største tettstedene i Vesterålen er Andenes, Stokmarknes, Sortland, Myre og Melbu.

Vesterålen har to tettsteder med bystatus: Sortland og Stokmarknes. Øyene i Vesterålen er koblet sammen med bruer, samt at de har en fergefri vei over til fastlandet. Som en finurlighet kan nevnes at Vesterålen har en av Norges tetteste forekomster når det kommer til lokalaviser. Avisene er godt fordelt på kommunene i Vesterålen. De har lokalavisene Bladet Vesterålen, Andøyposten, Vesterålen Online, Sortlandsavisa, Øksnesavisa og Vesteraalens avis. Vesterålen er forøvrig kjent for sin vakre natur med fjell og hav.

Reiseliv

Vesterålen har to flyplasser: Andøya lufthavn og Stokmarknes lufthavn. Hurtigruta har også flere stopp i Vesterålen. De stopper i Stokmarknes, Risøyhamn og Sortland. Vesterålen har en vakker natur, som årlig trekker mange turister fra hele verden. Vesterålen er såpass langt nord at det er store muligheter for å se nordlys. I Vesterålen har de et rikt reiseliv, og det er mye å finne på for besøkende. Og det er spesielt fritidsinteresser som står på programmet.

Forekomsten av hval utenfor Vesterålen er stor, og mange lokale bedrifter tilbyr hvalsafari der du har muligheten til å se spekkhoggere og knølhval. Andre friluftsaktiviteter kan være fjellturer. Det finnes mange ruter i fjellet, og alle har de spektakulær utsikt. De har også toppturer til blant annet Møysalen, som av friluftsmagasinet UTE er kåret til den flotteste fjellturen. På Andøya finnes det en nasjonal turistvei med usedvanlig vakker natur. Ytterst på Vesterålen ligger Litløy fyr, som også er verdt et besøk.

Natur

Landskapet på Vesterålen er fantastisk og variert. Strendene er usedvanlig flotte på mange plasser, og da spesielt på Andøya. Kjennetegnene på fjellene i nord er at de er spisse med dype botner. Noen plasser har toppene en svak bølget overflate. Den høyeste fjelltoppen i Vesterålen er Møysalen, som er hele 1262 meter over havet. Denne toppen ligger på Hinnøya. Når du står på strendene på Vesterålen, ser du opp på dype og spisse fjell. Dette er et av kjennetegnene til distriktet.

Berggrunnen på Vesterålen består i hovedsak av granulitt, granitt og prekrambisk. I Gulnesfjorden finner du granitt som er omlag 2700 millioner år gamle, og dermed er den eldste granitten i landet. Det finnes bergarter fra kambrosilur på Andøya i området Dveberg. På Ramså finner du Norges yngste bergarter på land, fra overgangen jura-kritt. Møysalen og områdene rundt ble i 2003 vernet som nasjonalpark. I Vesterålen er du omringet av hav og en uslåelig sjøluft.

Næringsliv

I Vesterålen spiller fiskerinæringen en sentral rolle, da området er omringet av fjord og hav. Det er særlig kommunene Øksnes og Bø som utmerker seg som sentrale fiskerikommuner. I Vesterålen drives det også utstrakt jordbruk, spesielt i områdene der strandflatene er brede. Under jordbruk er husdyrhold basert på melke- og kjøttproduksjon den aller viktigste næringen. Industrien i Vesterålen domineres av fiskeforedling, samt noe verkstedindustri. Utenom dette er det lite industri i Vesterålen og omegn.

Oppsummering

Vesterålen er et øydistrikt med til sammen fem kommuner, og innbyggertallet er på omlag 30 400. Vesterålen har to byer: Sortland og Stokmarknes. Sortland fikk bystatus i 1997, mens Stokmarknes fikk statusen i 2000. Vesterålen har to flyplasser, og øydistriktet er svært populær blant både nasjonale og utenlandske turister. Nordlyset og hvalsafari er blant reiselivsaktivitetene som trekker turister til dette vakre øyriket. Naturen er særdeles vakker, og byr på vakre strender, flotte fjell, hvalsafari og mye mer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *